Sinterklaas – Een Unieke Traditie en Culturele Betekenis

2 weken geleden

Waar komt Sinterklaas vandaan?


1

‘Het heerlijk avondje is gekomen…’ Op 5 december vieren veel Nederlanders pakjesavond met lekkernijen en cadeautjes. Maar waar komt Sinterklaas eigenlijk vandaan? En is het echt een typisch Nederlandse traditie?

De oorsprong van Sinterklaas


Of Sinterklaas echt heeft bestaan, is onzeker. Historici vermoeden dat hij gebaseerd is op de bisschop Nicolaas, die rond de vierde eeuw na Christus in Myra leefde, een stad in het huidige Zuid-Turkije. Over zijn leven is weinig bekend – de eerste verhalen over hem verschenen pas eeuwen later.

Nicolaas zou opmerkelijke wonderen hebben verricht. Zo wordt verteld dat hij als baby direct na zijn geboorte twee uur lang staand in zijn badje bad, voordat hij gewassen werd door de vroedvrouw. Later in zijn leven zou hij drie scholieren weer tot leven hebben gewekt die door een herbergier in een pekelvat waren gestopt om als varkensvlees verkocht te worden. Ook zou hij zeelieden uit een zware storm hebben gered.

Hoewel Sint Nicolaas na zijn dood op veel plekken in Europa werd vereerd, ontstond het Sinterklaasfeest zoals we dat nu kennen pas veel later.

Is Sinterklaas een Nederlandse traditie?


Na zijn dood werd Sint Nicolaas op veel plekken in Europa vereerd, maar met de Reformatie veranderde dat. Nederland werd van een grotendeels katholiek land een protestants land. Dit leek slecht nieuws voor het Sinterklaasfeest: er kwam een verbod op heiligenverering – en daarmee ook op de viering van Sinterklaas.

In tegenstelling tot andere landen bleef Sinterklaas in Nederland echter bestaan en ontwikkelde hij zich tot een nationale traditie. Terwijl in veel katholieke landen Sinterklaas werd vervangen door Kerstmis, bleef de viering in Nederland populair. In landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland veranderde Sinterklaas in Weihnachtsmann, Père Noël, Father Christmas en Santa Claus.

Toen het feest in sommige steden werd verboden, leidde dat tot grote volkswoede. Sinterklaas werd binnenshuis nog steeds gevierd, zoals te zien is op het beroemde schilderij Het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen. Hierop zijn cadeaus en lekkernijen zoals taaitaai, wafels en appels te zien, al werd de figuur van Sinterklaas zelf in de zestiende eeuw nog nauwelijks afgebeeld.

Sinterklaas Kleurplaten – Een Leuke Activiteit voor Kinderen


kleurplaat sinterklaas

Een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met Sinterklaas is door Sinterklaas kleurplaten in te kleuren. Dit is niet alleen een ontspannende activiteit, maar helpt ook bij de ontwikkeling van creativiteit en fijne motoriek.

Ben je op zoek naar mooie en gratis Sinterklaas kleurplaat? Bezoek dan Sinterklaas kleurplaat en download direct de leukste kleurplaten!

Gerelateerde Blogs